18 Mart 2009 Çarşamba

BİR BULUT OLSAM “ DİZİSİNİN İHANETİ/ÖMER TURAN

‘BİR BULUT OLSAM’ DİZİSİNİN İHANETİ/ ÖMER TURAN

Ülkemizde tarihî mekânlara maddi manevi herhangi bir özenin gösterilmediği aşikârdır. Durum öyle olunca bu tarih kokan yapıların korunması için bir çalışma yapılmamakla beraber bu tarihi mekânlara yapılan saldırılara da kayıtsız kalınması tarih bilincimizin sancılar içinde kıvrandığını göstermektedir. Başıboş bir şekilde ilgisizliğe terk edilen bu miraslarımız her geçen gün daha da çürüyerek geleceğin karanlık çukurlarında kaybolmaya namzettirler.
Son dönemlerde reklam arenasında bu tarihi mekânlarımız tanıtılarak turist çekilmeye çalışılsa da bu durum yine de tarihi miraslarımıza gereken önem verilmeyerek gelen turistlerin ilgisiz bakışlarında her geçen gün erimeye devam etmektedir. Reklam sahalarının bir diğer uzantısı, tarihi mekânları bulunan yerlerde çekilen diziler…
Bu dizilerin amacı reyting mi yoksa tarihi tanıtma-koruma veya bu bilinci aşılama mı…? Cevabın reyting olduğunu söylemek için fazla düşünmeye gerek yok sanırım. Son günlerde Mardin bölgesinde çekilen dizilerle bu durumun tamamen reyting amacıyla yapıldığı ortadadır. Reyting uğruna çekilen dizilerle, bırakın tarih bilincini aşılamayı veya bölge tarihini tanıtmayı “tarih” sözcüğünü bile anımsatmaktan uzak bir hal söz konusudur.
Bu bölgelerde büyümemiş, buraların kültürel değerlerinden uzak ve bölgenin tarihi yapısı hakkında hiçbir bilgisi olmayan veya sadece teoride kalan bu kuru bilgilerle buralara gelip çekim yapan dizi ekipleri, tarih bilinciyle veya bölgeyi tanıtma amacıyla film çektiklerini söylemesinler. Bu ancak anaokulu çağındaki bir çocuğu basit bir şekerle kandırmakla eşdeğerdir. Bu bölge insanları cahil değildir. Tarih bilincimizi bize basit öğelerle çevrili dizilerle aşılamayın.
Evet! Reyting uğruna yapılan bu çekimlerle turizm yada tarih değerleri koruma adı altında kimseye bir şey veremezsiniz.
Son olarak yukarıdaki söylemleri dile getirmemin sebebi: Kanal D’de gösterime giren “Bir Bulut Olsam” adlı dizidir. Bu dizi ekibi çekimlerin bir bölümünü Mardin ili Midyat ilçesi Mercimekli (Habsnas) köyünde çekmiştir. Tarihi ibadethaneleriyle ve dünyada dört dilin konuşulduğu bu doğal ve güzel köyümüz bu dizi ekibinin ihanet flaşlarının iğrenç parıldamasında kalmıştır. Bahse konu olan köyde tarihi Mor Lo’ozor (Deyr Qeym) manastırında yapılan çekimlerde, manastıra maddi-manevi bir darbe vurulmuştur. Tarihi manastırın kapısını ve iç mekânını tahrip ederek ahır görüntüsü verilmekle yetinmeyip, kutsal havası bulunan bu yerde tecavüz sahnesi çekilerek manastırın manevi yapısı da ihanete uğramıştır. Söylemesi bile çirkin bu davranıştan dolayı Kanal D “Bir Bulut Olsam” dizi ekibini şiddetle kınıyor ve halkı bu diziyi izlememekle protestoya davet ediyorum. Cehalet olup bu tarihi mekânlara yağmanıza bir daha müsaade etmeyeceğiz. Hangi aklın ürünüdür bu! Nasıl bir bilinçle yapılabilir! Ekipteki şahıslardan hiçbiri de mi bu duruma müdahale etme cesareti göstermedi! Reyting ve para uğruna bu alçaklığı-ihaneti görmezden gelmek, insanlık onurundan uzaklaşmak değil midir! Buraların sizin gibi tarih bilincinden uzak kişilerin tanıtımına ihtiyacı olmamıştır ve olmayacaktır. Sizleri tekrar şiddetle kınıyorum ve tarihin karanlık sularında bilincinizle hesaplaşmaya davet ediyor.

Bu makale Evrensel Genç Hayat Gazetesi'nin 01.04.2009 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

Kaynak: www.genchayat.evrensel.net

3 yorum:

AmmarDaff dedi ki...

öncelikle bu duyarlılığını,yazımı kendi öz gayretlerinle oluşturduğun güzel sayfana taşıdığın için seni yürekten kutluyorum ve bu çürümüş,insanlık onurundan her geçen gün uzaklaşan şahısların gölgesinde sein gibi duyarlı,bilgili,vicdan-misyon sahibi temiz yürekli dostumu,yıkılmamış bir onur abidesi sülietinde selamlıyorum..
umut tadında,sevgi renginde nice yarınların seni kucaklaması dilek ve dualarımla...
AMMAR DAFF

Unknown dedi ki...

Bil mukabele efendim selamlar bizden. Onuru yıkılmadan duran bir yazarın ilk yazısını ilk alıntı yapan olma şerefini kendimize yakışır bulduk. Patronları kudurtan bir ilençle yazılmış ve kapitali tek hedef olarak gören zihniyeti eleştiren ve kalemini bu amaçla kıran ve gözündeki mili çıkaran bir onur ve insanlık madenine bu yaptığımız bir 'jest' bile olamaz... Nice daha güzel eserlerle bizleri buluşturman dileğiyle... Selamlar

Unknown dedi ki...

Tebrik ederim, cesurca yazılmış bir yazı. Dizilerin bu yönlerine genelde dikkat edilmiyor. Bu yazı ile bir dizi çekilip insanlara sunulurken anka planda tarihin nasılda yağmalandığını göstermiş oldunuz..

Blog Arşivi